Contouren nieuwe ronde coronasteun tekenen zich af

13 mei 2020 | Door redactie

Het Nederlandse bedrijfsleven dat door de coronamaatregelen de deur op slot moest doen heeft weer perspectief. Als de uitbraak onder controle blijft, kunnen steeds meer branches weer voorzichtig open de komende maanden. Ondertussen werkt het kabinet aan een 2e ronde van de noodsteun, die naar verwachting meer maatwerk zal bieden.

De ‘herstart’ van de economie uit de intelligente lockdown is van start gegaan. De basisscholen zijn sinds 11 mei weer deels open, en ook bijvoorbeeld de kappers kunnen weer de schaar zetten in allerhande wild groeiende coronakapsels. Voor andere ondernemers is er een spoorboekje opgesteld (zie onderaan), voor wanneer ze weer geleidelijk open kunnen. Tenminste, als het aantal besmettingen onder controle blijft.

Tweede Kamer: ook vaste lasten compenseren

Intussen is het kabinet drukdoende om een nieuwe ronde van coronasteun (tool) op te tuigen. Belangrijke maatregelen als de NOW-regeling voor loonkosten en de TOZO-regeling voor inkomenssteun lopen namelijk 31 mei 2020 af. Logischerwijs moet er dus vlot duidelijkheid zijn over hoe het nieuwe pakket eruit moet zien.
Duidelijk is al wel dat er wijzigingen komen in de steun. Zo wil minister Koolmees van Sociale Zaken de ‘ontslagboete’ uit de NOW halen. Eerder heeft het kabinet al laten doorschemeren dat organisaties die steun krijgen geen dividend mogen uitkeren. De Tweede Kamer heeft daarnaast unaniem een motie (pdf) aangenomen die het kabinet opdraagt om ook de doorlopende vaste lasten mee te nemen in het tweede steunpakket. Binnenhof-watchers stellen in mediaberichten dat er ook meer maatwerk komt in de steun. Dus voor de ene sector andere hulp dan voor de andere. Verder heeft MKB-Nederland geopperd dat er ook een fonds moet komen voor ondernemers die willen stoppen met hun onderneming.

Spoorboekje voor geleidelijke openstelling

Meer onderscheid in de steun zou ook aansluiten op het spoorboekje voor geleidelijke openstelling dat het kabinet heeft gepubliceerd. Sommige branches houden namelijk nog langer last van de overheidsmaatregelen dan andere:

  • 1 juni: terrassen en musea weer open, restaurants/cafés, bioscopen en culturele instellingen zoals theaters mogen weer maximaal 30 bezoekers ontvangen.
  • 1 juli: campings open, en er mogen dan maximaal 100 bezoekers in restaurants, cafés, bioscopen en theaters.
  • Sportscholen, sauna’s en casino’s moeten tot 1 september wachten tot ze weer open mogen. Voor grootschalige evenementen is nog onduidelijk wanneer die weer mogen plaatsvinden.

Minister Van Rijn van Medische Zorg gaat wel kijken of de sportscholen met aanvullende maatregelen misschien eerder open kunnen. Sportschooluitbater BigGym heeft al aangekondigd de verplichte sluiting aan te vechten in de rechtszaal. In andere sectoren is het nog de vraag hoeveel deuren er uiteindelijk weer open gaan, want maximaal 30 bezoekers (inclusief personeel) is in veel gevallen niet rendabel voor ondernemers.