Financiële steun mkb voor lokale verenigingen

23 november 2016 | Door redactie

Uw organisatie kan niet zonder de financiële steun van het midden- en kleinbedrijf (mkb). Uit een onderzoek van Panteia blijkt dat het mkb jaarlijks een bedrag van in totaal ruim € 1 miljard geeft aan lokale sportverenigingen, culturele instellingen en andere maatschappelijke organisaties.

Panteia deed dit onderzoek in opdracht van MKB-Nederland in het kader van de Dag van de Ondernemer. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 70% van het mkb (bedrijven van 1 tot 100 werknemers) jaarlijks een bijdrage levert aan maatschappelijke organisaties op lokaal niveau. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de plaatselijke voetbalvereniging, de dierenambulance of een culturele instelling. Daarnaast ondersteunt 54% van het mkb maatschappelijke activiteiten zoals een sportevenement of activiteiten van scholen.

Het mkb geeft meer dan de rijksoverheid

In totaal gaat het dus om een bedrag van ruim € 1 miljard per jaar. Dat is meer dan de rijksoverheid geeft, die € 928 miljoen aan financiële steun verleent. De rijksoverheid geeft jaarlijks € 126 miljoen uit aan sport en € 802 miljoen aan cultuur. Op lokaal en regionaal niveau levert het mkb dus ook grote maatschappelijke bijdragen. De belangrijkste reden hiervoor is betrokkenheid te tonen bij de lokale verenigingen/stichtingen en activiteiten. Om optimaal te profiteren van deze betrokkenheid is het dus belangrijk dat uw organisatie ook voldoende tijd steekt in de relatie met het mkb.