Meer financieringsmogelijkheden voor mkb

Onlangs liet minister Kamp van Economische Zaken weten dat ondernemingen tegenwoordig eenvoudiger hun financiering rond krijgen. Dit blijkt uit de Financieringsmonitor van het ministerie van Economische Zaken.

27 juli 2015 | Door redactie

Tijdens de crisis was het voor het mkb heel moeilijk om financiering te krijgen van de bank. Om te weten te komen hoe ondernemingen tegenwoordig gefinancierd worden, heeft minister Kamp van Economische Zaken het onderzoeksbureau Panteia onlangs de Financieringsmonitor laten opstellen. In een recent gepubliceerde Kamerbrief (pdf) ging minister Kamp in op de onderzoeksresultaten. Uit de bevindingen blijkt dat ondernemingen, bij het zoeken naar financiering, steeds vaker naar alternatieven voor de bank kijken. In 2013 was de eigen bank nog voor 74% van de ondernemingen een potentiële bron voor financiering, in 2014 was dit gedaald naar slechts 44%.

Het aantal gehonoreerde financieringsaanvragen is toegenomen

Uit het onderzoek blijkt verder dat minder ondernemingen een poging ondernamen om vreemd vermogen aan te trekken, maar dat het aandeel gehonoreerde financieringsaanvragen wel is gestegen van 62% naar 78%. Hoewel het rondkrijgen van de financiering iets eenvoudiger gaat, blijft het voor het mkb nog steeds moeilijk om toegang tot financiering te krijgen. De minister blijft daarom werken aan het Aanvullend actieplan mkb-financiering. U las hier al over in het nieuwsartikel ‘Nog eens € 2,5 miljard extra financiering mkb’. Eén van de concrete maatregelen is de lancering van de Nationale Financieringswijzer, een website en een app die u wegwijs moeten maken in het land van (alternatieve) financiering voor uw onderneming. Deze website is een doorontwikkeling van de huidige ‘Ondernemerskredietdesk’. In de Kamerbrief gaf minister Kamp informatie over de stand van zaken van de uitvoering van deze plannen. De website en de app worden aankomende september gelanceerd. Deze app is geschikt voor tablet en smartphone.