NBA wijst op ondernemerschap na coronapandemie

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) richt het vizier al op het ondernemerschap na de coronacrisis. In een open brief pleit de beroepsorganisatie onder andere voor een verruiming van de terugbetaling van overheidsschulden naar vijf jaar en voor herstartleningen voor levensvatbare ondernemingen.

15 maart 2021 | Door redactie

In de open brief (pdf) roept de NBA de overheid en ondernemers op om zich alvast te richten op de herstart na de coronacrisis. Volgens de beroepsorganisatie moeten ondernemers op basis van een herstartplan snel besluiten wat zij gaan doen met de onderneming: heropenen, saneren of stoppen. De huidige maatregelen die ondernemingen uit de brand moeten helpen, zijn vooral gericht op de korte termijn. Denk aan de financiële en fiscale steunmaatregelen (tool) van de rijksoverheid, betalingsuitstel voor loonheffing en belastingen, de betaalpauzes bij de banken en afspraken met verhuurders en leveranciers.

Oproep aan accountants 

De NBA verwacht grote problemen als de steunmaatregelen van de rijksoverheid worden afgerond en de aflossingsverplichtingen ingaan. Het verlies aan inkomsten heeft bij veel ondernemingen tot liquiditeitsproblemen geleid. De NBA roept accountants die mkb-ondernemers ondersteunen op om alvast de levensvatbaarheid van de onderneming na de coronacrisis te bespreken en om in actie te komen. De NBA vraagt het kabinet voor een ruimer betalingsregime en speciale financiering om de herstart van levensvatbare ondernemingen te faciliteren.

Financieel overzicht en herstartplan 

De NBA roept ondernemers op om een financieel overzicht te verkrijgen en een herstartplan te maken. Ondernemers moeten tijdig maatregelen treffen om een verslechtering van de financiële situatie te voorkomen. Ook vragen zij om schulden te saneren of om op tijd te stoppen met hun onderneming. Het advies aan de leden van de NBA zelf, de accountants, is om snel in gesprek te gaan met hun klanten.

Bijlagen bij dit bericht