Nieuwe geldloketten coronacrisis vandaag open

Ondernemers kunnen vanaf vandaag aankloppen bij nog meer corona-hulplijnen van de overheid. Zo is de doelgroep uitgebreid voor de zogeheten TOGS-regeling, waar ondernemers een eenmalige gift van € 4.000 kunnen krijgen. Ook het loket waar start-ups terechtkunnen voor een overbruggingslening is vanaf vandaag open.

29 april 2020 | Door redactie

Met de gift uit de TOGS-regeling kunnen getroffen ondernemers een deel van de lopende kosten dekken. De gift hangt samen met de zogeheten SBI-code van de ‘hoofdactiviteit’ van de onderneming in het Handelsregister. Die codes staan voor een bedrijfsactiviteit. Alleen bepaalde sectoren, zoals horeca en detailhandel, kunnen de gift krijgen.

Ook gift via SBI-code van ‘nevenactiviteit’

Vanaf 29 april is het ook mogelijk om de TOGS-gift aan te vragen op basis van de SBI-code van ‘nevenactiviteiten’. De RVO, die de TOGS uitvoert, noemt als voorbeeld een modeontwerper die ook kleding verkoopt in een winkel. De hoofdactiviteit komt niet in aanmerking, maar de nevenactiviteit ‘retail’ wél. Een aanvraag op basis van een nevenactiviteit kan met terugwerkende kracht tot 15 maart 2020. De voorwaarden blijven hetzelfde: de onderneming moet verklaren dat zij in de periode tussen 16 maart en 15 juni 2020 minstens € 4.000 aan omzetverlies verwacht, en ook € 4.000 aan vaste lasten heeft.

Staatsgaranties bedrijfsleningen uitgebreid

Verder verruimt het ministerie van Economische Zaken (EZ) verschillende kredietregelingen. Zo staat de Staat via de BMKB- en de GO-regeling garant voor ondernemers die bij de bank aankloppen voor een lening. Voor de speciale coronaregeling in de BMKB is de toegangsdrempel verlaagd en de looptijd van de lening is uitgebreid naar 4 jaar. De eerder aangekondigde uitbreiding van de GO is inmiddels goedgekeurd door de Europese Commissie, en daarom kan dat loket ook vanaf 29 april open. Ook stopt EZ € 10 miljoen extra in de SEED Capital-regeling. Via die regeling steekt de overheid geld in investeringsfondsen, die op hun beurt weer innovatieve ondernemingen steunen.

Start-up kan voor lening naar ROM’s

En er is nóg een loket dat vandaag opengaat: dat waar start-ups en scale-ups een overbruggingskrediet kunnen aanvragen om deze tijd van orderdroogte door te komen. De ondernemingen hebben vaak geen kredietrelatie met een bank, waardoor de BMKB en de GO voor hen minder bruikbaar zijn. Daarom is de ‘corona-overbruggingslening’ (COL) opgezet. Die is aan te vragen bij de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), die in eerste instantie € 100 miljoen in de pot hebben. Zij leningen tussen de € 50.000 en € 2 miljoen tegen 3% rente. Bij leningen boven de € 250.000 is de eis wel dat aandeelhouders of investeerders voor 25% mee-investeren.