Nieuwe versie van het KVK Geldboek voor Ondernemers

1 april 2022 | Door redactie

In de nieuwe versie van het KVK Geldboek voor Ondernemers kunnen ondernemers informatie vinden over hoe een financiële administratie eruit moet zien. Onder andere zakelijke begrotingen en het berekenen van ondernemersinkomen passeren de revue. Ondernemers vinden in het boek informatie over verschillende financieringsvormen, administratie, oplossingen bij geldproblemen, belastingen en inkomensondersteunende maatregelen.

Het KVK Geldboek voor Ondernemers is uitgegeven door de Kamer van Koophandel (KvK), het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), Zuidweg & Partners, Verbond van Verzekeraars, Pensioenfederatie en Stichting BKR en bestaat al sinds 2003. De informatie in de publicatie moet ondernemers helpen meer grip op hun financiën te krijgen. In dit KVK Geldboek voor ondernemers staat informatie voor startende ondernemers, er zijn tips en weetjes over verzekeringen en inzicht te krijgen in allelrei vormen van financiering.  

Voorkomen van en omgaan met financiële problemen

Nieuw in deze versie is de informatie over coronaregelingen. Daarnaast is er ook extra aandacht voor financiële problemen, die al dan niet voortkomen uit de coronapandemie. Twee hoofdstukken gaan over het voorkomen van financiële problemen en het omgaan met financiële problemen. Om financiële problemen te voorkomen worden er handige tips gegeven, zoals: goed plannen en vooruitkijken, vooraf onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om uitgaven snel te verlagen wanneer de omzet langere tijd beneden verwachting blijft, vooraf goed in te calculeren welke reserves er moeten zijn vooral voor toekomstige belastingaanslagen en ondersteuning te vragen van een financieel adviseur. Ook is er te lezen welke signalen erop wijzen dat er al financiële problemen zijn: als een financier naar extra informatie over de financiën vraagt of bijvoorbeeld opgerekte betaaltermijnen. Het boek is te downloaden via de site van de KvK.