Ondernemers betalen graag voor financieringsadvies

Van Nederlandse ondernemers werkzaam in het middelgrote mkb heeft 35% moeite met het vinden van een degelijke, onafhankelijke adviseur voor externe financiering. Dit is de uitkomst van een onderzoek onder ondernemingen met meer dan 10 werknemers. Bijna 2/3 geeft aan extra te willen betalen voor extern financieringsadvies.

24 september 2019 | Door redactie

Onder het middelgrote mkb vallen ondernemingen met een omzet van € 1 miljoen tot € 15 miljoen, in totaal ongeveer 10.000 Nederlandse mkb’ers. Een meerderheid van de ondernemers (59%) geeft aan advies nodig te hebben bij het aantrekken van financiering. Onder jonge ondernemers zegt maar liefst 2/3 ondersteuning nodig te hebben bij het krijgen van kredieten.

Accountant is eerste aanspreekpunt 

Een groot gedeelte van de ondernemers in het middelgrote mkb kan op dit moment geen geschikte externe adviseur vinden. Bijna 4 op de 5 ondervraagden geeft aan dat de eigen accountant het eerste aanspreekpunt is als zij behoefte hebben aan financieel advies. Daarnaast geeft zo’n 58% van de ondervraagden voor financieringsadvies op de bank te vertrouwen.

Te weinig proactief

Hoewel ondernemers voor financieringsadvies aankloppen bij hun accountant en bank is de informatie die ze van hen krijgen niet genoeg. Van de ondervraagden geven 2 op de 5 aan op dit moment te weinig proactief advies te krijgen van hun accountant. Aan de financiële kennis van de accountant zelf ligt het niet: 7 op de 10 ondervraagden zeggen dat hun accountant genoeg op de hoogte is om hen van gedegen advies te kunnen voorzien. Door de stijgende vraag naar advies op het gebied van financiering is het voor adviseurs in ieder geval van belang om hun kennis op dit gebied goed bij te houden.
Het onderzoek is uitgevoerd door kredietverstrekker Caple in samenwerking met Sherloq.

Bijlagen bij dit bericht