Ondernemers willen meer coronasteun nu lockdown blijft

22 april 2020 | Door redactie

De maatregelen om het coronavirus in te dammen worden voorzichtig versoepeld. Het kabinet heropent de basisscholen, maar de 'lockdown' van bijvoorbeeld de horeca blijft voorlopig onverminderd van kracht. Ondernemersorganisaties pleiten daarom voor een nieuwe ronde van coronasteun voor het bedrijfsleven.

Werknemers met jonge kinderen die al wekenlang aan hun thuiskantoor gekluisterd zijn krijgen binnenkort iets meer rust. Vanaf 11 mei mogen de basisscholen én de kinderopvang namelijk weer open. Wel moeten scholen de groepsgrootte halveren. De verwachting is dat de middelbare scholen op dinsdag 2 juni (na Pinksteren) weer open kunnen. Ook hoeven kinderen tot en met 12 jaar niet meer thuis op de bank te springen om hun energie kwijt te raken. Vanaf 29 april mogen ze namelijk weer in groepsverband sporten. Officiële wedstrijden zijn nog wel taboe.

Voorlopige einddatum NOW, TOZO en TOGS

Voor kinderen gelden dus minder strenge regels, maar tegelijkertijd is er ook een heleboel niét versoepeld. Het kabinet ziet nog geen ruimte om de verplichte sluiting van bijvoorbeeld de horeca en kappers op te heffen. Die lockdown blijft vooralsnog tot en met 19 mei gelden. Evenementen zijn zelfs tot 1 september verboden.
Bij steeds meer ondernemers is de onderkant van de kas in zicht en wordt het penibel, signaleren ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij pleiten daarom voor een tweede pakket noodmaatregelen ‘dat ondernemers langer en beter helpt’. De voorlopige einddata van enkele belangrijke steunmaatregelen zien er nu zo uit:

  • NOW-regeling (overheid betaalt loonkosten): aanvraag indienen t/m 31 mei 2020.
  • TOZO (inkomensbijstand voor zelfstandigen): maximaal 3 maanden steun, aanvraag in te dienen t/m 31 mei 2020.
  • TOGS (eenmalige gift van € 4.000): aanvraag indienen t/m 26 juni 2020, 17:00 uur.
  • Soepeler regime voor uitstel van betaling van belastingen: tot 19 juni 2020.

Mogelijk aanvullende voorwaarden aan coronasteun

Bij een nieuwe ronde van steunmaatregelen is er een kans dat er extra voorwaarden komen. Her en der is al gepleit om dividenduitkeringen te verbieden voor ondernemingen die steun krijgen. Minister Koolmees van Sociale Zaken benadrukte dinsdag in de Eerste Kamer dat bewust de mogelijkheid is ingebouwd om voorwaarden voor steun te wijzigen bij een verlenging van de maatregelen. Er kunnen dus ook aanvullende voorwaarden komen, zei hij.
De ondernemersorganisaties hopen dat er de komende tijd toch deuren open kunnen op basis van de ‘1,5-meterprotocollen’ die diverse branches hebben opgesteld. Dat deze branches hier nu niet voor zijn beloond vinden de organisaties ‘best zuur’. Maar zo eenvoudig is het niet, benadrukte premier Rutte dinsdag tijdens de persconferentie. Een protocol is wel nodig om open te kunnen, maar het hebben van een protocol wil niet automatisch zeggen dát de deur ook van slot mag.