Qredits breekt alle records als zakelijke kredietverstrekker

Qredits, de non-profit dienstverlener die kleine Nederlandse ondernemingen financiert, schiet door het plafond met een recordbedrag aan zakelijke kredietverstrekkingen. Tot en met september van dit jaar was er al een groei van maar liefst 23% ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2018. Maar nu het einde van 2019 nadert, is er nog een ander record: in totaal heeft Qredits € 400 miljoen aan zakelijk krediet verleend.

13 december 2019 | Door redactie

Met het recordbedrag van € 400 miljoen heeft Qredits de afgelopen jaren ruim 17.000 startende en bestaande ondernemers geholpen en is daarmee de grootste kredietverstrekker in Nederland op het gebied van alternatieve financiering (tool). Qredits stelt leningen beschikbaar in vrijwel elke branche in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Maar liefst 71% van het totale bedrag is verstrekt aan kredieten onder de € 50.000. Van de overige kredieten is 21% als MKB-krediet (tot € 250.000) verstrekt en 8% als Flexibel krediet (doorlopend krediet zakelijk). Vooral voor starters (62% van het totaal) is Qredits van belang. Sinds 2015 neemt het aantal gefinancierde bestaande ondernemers wel toe. Ruim 38% van de kredietverstrekkingen gaat naar bestaande ondernemers. Bij het MKB-krediet is dat aandeel ongeveer gelijk. De meeste kredieten worden verstrekt in de branches ‘Detailhandel’, ‘Zakelijke Dienstverlening’, en ‘Horeca’. Deze drie branches voeren de boventoon als het gaat om aanvragen voor Microkrediet, MKB-krediet en Flexibel krediet.

Speciale kredietvorm gelanceerd

Sinds 1 oktober biedt Qredits ondernemers die een sociale of maatschappelijke doelstelling ambiëren een speciale kredietvorm aan. Bij deze kredietvorm past een aantrekkelijke rente van 5,75%. Die hoge rente is mogelijk dankzij een Europees garantieprogramma (EaSi Social Enterprise) voor sociale ondernemingen.  

Ook andere ondersteuning aangeboden

Naast financiële ondersteuning biedt Qredits ondernemers onder andere gratis e-learnings aan ondernemers. Er zijn inmiddels duizenden coachingstrajecten verzorgd. Zo maakten maar liefst 15.000 startende ondernemers door de jaren heen gebruik van de gratis e-learning ‘Ondernemingsplan Schrijven’. Hierin werkt de doelstelling van Qredits om ondernemers zo veel mogelijk te ondersteunen bij de opzet en groei van het bedrijf door. Daardoor zal de kwaliteit van aanvragen mogelijk nog verder stijgen en leren (startende) ondernemers nog beter winst te maken.

Meer informatie over alternatieve financiering vindt u in de toolbox Zo vindt u financieringsvormen buiten de banken.