Zorginstellingen willen omzetverlies verhalen

3 juni 2013 | Door redactie

Ziekenhuizen en zorginstellingen hopen voor miljarden euro’s aan omzetverlies te verhalen op de overheid als gevolg van veranderingen in de financiering van de zorg. Dit jaar is nog een tijdelijke overgangsregeling van kracht waardoor zij het verschil in omzet tussen de oude en de nieuwe rekenmethode kunnen declareren.

De nieuwe rekenmethode is in het leven geroepen om de financiering van ziekenhuizen simpeler te maken. Heeft uw ziekenhuis of zorginstelling echter door de nieuwe rekenmethode over 2012 ineens een hogere omzet behaald dan gebruikelijk, dan moet u het positieve verschil juist afdragen aan de overheid. Inmiddels is uit de jaarrekeningen van iets meer dan de helft van het aantal Nederlandse ziekenhuizen echter gebleken dat al vijftig instellingen door de nieuwe rekenmethode kampen met een negatief verschil van zeker € 300 miljoen. Deze omzetderving hopen zij door middel van het tijdelijke transitiestelsel te verhalen op de overheid. 

In 2013 kunt u 70% van het verschil in omzetderving verhalen 

Het vangnet waarop u als bestuurder van een ziekenhuis een beroep kunt doen als er sprake is van omzetderving door de nieuwe rekenmethode, geldt voor alleen het verschil in omzet over het jaar 2012. Als volgend jaar uit de jaarrekening over 2013 blijkt dat uw ziekenhuis nog steeds te kampen heeft met een omzetderving, kunt u 70% van het verschil op de overheid verhalen.