Dga is BTW-ondernemer bij verhuur aan eigen bv

29 juli 2015 | Door redactie

Stelt u tegen vergoeding een gedeelte van uw woning beschikbaar aan uw bv? De fiscus kan u dan aanmerken als ondernemer voor de BTW, waardoor uw bv BTW is verschuldigd over het privégebruik van het pand, zelfs als u een fiscale eenheid vormt met uw bv.

Het draaide in deze zaak om een bv die op eigen verzoek een fiscale eenheid (FE) vormde met haar dga. In die periode liet de dga een huis bouwen waarvan hij een gedeelte als werkruimte ter beschikking stelde aan zijn bv. Hiervoor betaalde de bv een vergoeding. De dga kreeg voor de levering van het pand een flink bedrag aan BTW in rekening gebracht. De bv en de dga rekenden dit als voorbelasting toe aan de fiscale eenheid, maar de inspecteur legde toch een fikse naheffingsaanslag op omdat de FE te weinig BTW zou hebben afgedragen en aangegeven. De FE stapte hierop naar de rechter.

Dga was BTW-ondernemer volgens fiscale eenheid

Daar beargumenteerde de FE dat de naheffingsaanslag onterecht was opgelegd. Er was namelijk ook BTW geheven over het gebruik van het privégedeelte van het pand. De rechter oordeelde echter dat de dga zelf BTW-ondernemer was. Door het tegen een vergoeding ter beschikking stellen van een deel van het pand, verrichte de dga een economische prestatie waarover BTW verschuldigd was. Sterker nog, in de aanvraag voor de FE werd ook expliciet gesteld dat de dga ondernemer voor de BTW was. Daarom was de naheffingsaanslag over het privégebruik van het pand terecht opgelegd aan de gehele FE.
Gerechtshof Den Haag, 6 februari 2015, ECLI (verkort): 2006