Fiscale eenheid VPB in 2015 op de schop!

2 januari 2015 | Door redactie

De voorwaarden voor het vormen van een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting (VPB) zijn deels in strijd met het Europese recht. Dit blijkt uit recente uitspraken van het Gerechtshof Amsterdam. Deze uitspraken zijn in lijn met het eerdere oordeel van het Europese Hof van Justitie (HvJ). Daarom wil staatssecretaris Wiebes van Financiën de wet op dit punt aanpassen.

Als u een fiscale eenheid voor de VPB wilt vormen, moeten de deelnemende ondernemingen gevestigd zijn in Nederland. Dit is volgens het hof in strijd met één van de vier vrijheden uit het Europese recht: de vrijheid van vestiging. Staatssecretaris Wiebes van Financiën gaat niet in cassatie tegen dit oordeel. Recent is bekendgemaakt dat de staatssecretaris in de eerste helft van 2015 een wetswijziging presenteert. Deze nieuwe regelgeving moet het Nederlandse fiscale-eenheidsregime aanpassen. Houd er dus rekening mee dat de voorwaarden voor het vormen van een fiscale eenheid voor de VPB in 2015 wijzigen.

Een fiscale eenheid is voordelig bij herstructurering

Als u wilt herstructureren is het raadzaam om gebruik te maken van een fiscale eenheid. De ondernemingen vormen dan voor de VPB één entiteit. Hierdoor mag u activiteiten binnen de fiscale eenheid verschuiven. In het januarinummer van FA Rendement leest u hoe u uw kosten kunt verlagen met herstructurering. 
Op 30 december 2014 heeft staatssecretaris Wiebes een beleidsbesluit gepubliceerd dat de Belastingdienst zal gebruiken als u nu al een fiscale eenheid wilt vormen met een buitenlandse onderneming. Uw verzoek zal dus niet worden afgewezen op grond van het vestigingsvereiste. Houd nog wel enigszins rekening met de vestigingsplaats. De uitbreiding van de voorwaarden blijft beperkt tot ondernemingen in lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.

Dringende vragen over de fiscale eenheid?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de fiscale eenheid, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!