Ingangsdatum spoedwet fiscale eenheid verschuift naar 2018

16 oktober 2018 | Door redactie

Het kabinet verschuift de ingangsdatum voor de spoedwet rond de fiscale eenheid in de vennootschapsbelasting (VPB). In plaats van 25 oktober 2017 wordt dat 1 januari 2018. Daardoor hoeven bv’s de spoedreparatie nog niet te verwerken in de aangifte VPB over 2017.

De fiscale eenheid VPB (tool) is een populaire constructie in Nederland. Ondernemingen binnen de eenheid kunnen winsten en verliezen onderling verrekenen en hoeven bijvoorbeeld ook maar één gezamenlijke aangifte voor de VPB in te dienen.

Binnenlandse fiscale eenheid raakt voordelen kwijt

De eerder aangekondigde spoedreparatie is het gevolg van een arrest van het Europese Hof van Justitie. Dit heeft geoordeeld dat de Nederlandse fiscale eenheid voor de VPB discrimineert. Want buitenlandse ondernemingen kunnen geen fiscale eenheid vormen en dus ook niet profiteren van de voordelen die zo’n constructie biedt.
Naar aanleiding van het arrest heeft het kabinet een spoedreparatie opgetuigd. Die komt erop neer dat bepaalde voordelen ook voor puur binnenlandse fiscale eenheden vervallen. Daardoor kan het voorkomen dat ondernemingen bijvoorbeeld minder rente in aftrek kunnen brengen en dus méér VPB moeten afdragen.

Ingangsdatum nu 1 januari 2018

Nu duikt de spoedwet rond de fiscale eenheid plots op in de maatregelen die het kabinet neemt met het vrijgekomen geld van de dividendbelasting. Aan de spoedwet zelf verandert in deze plannen niets, maar wel aan de terugwerkende kracht van de wet. Die stond eerst op 25 oktober 2017, 11:00 uur, het tijdstip dat de advocaat-generaal van het Europese Hof als eerste concludeerde dat de fiscale eenheid zou discrimineren.
Het kabinet maakt van de ingangsdatum nu 1 januari 2018. Dat scheelt ondernemingen rekenwerk. Want zo hoeven ze niet voor een deel van 2017 te rekenen met het ‘oude’ regime en voor het deel na 25 oktober met het nieuwe regime. Ondernemingen die al een aangifte VPB over 2017 hadden ingediend, zullen een correctie moeten indienen.