Tweede Kamer akkoord met fiscale eenheid EU

29 september 2016 | Door redactie

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de Wet aanpassing fiscale eenheid. Het is daardoor mogelijk een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting (VPB) te vormen met een buitenlandse tussenliggende vennootschap. Dit kon al via een beleidsbesluit, maar nu is het besluit dus wettelijk vastgelegd.

Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat een vennootschap onder voorwaarden een fiscale eenheid kan vormen met een (tussenliggende) buitenlandse vennootschap uit een lidstaat van de Europese Unie (EU). Een buitenlandse fiscale eenheid is mogelijk tussen:

  • zustermaatschappijen als de aandelen worden gehouden door een moedermaatschappij die is gevestigd in een andere EU-lidstaat;
  • een moedermaatschappij en een kleindochter in Nederland als de tussenliggende dochtermaatschappij in een EU-lidstaat is gevestigd.

De overige voorwaarden (tool) voor een fiscale eenheid VPB blijven in tact.

Verzoek om maas in de wet te dichten

Bij het wetsvoorstel is ook een motie door de Tweede Kamer aangenomen waarin de regering verzocht wordt een maas in de wet te dichten. De afwaardering van vorderingen ten laste van de fiscale winst binnen de fiscale eenheid moet hierdoor mogelijk blijven, maar zonder dat dubbele verliesneming binnen het concern van de fiscale eenheid optreedt. Staatssecretaris Wiebes van Financiën had aanname van de motie ontraden, het is dus wel de vraag of de regering de motie gaat oppakken.