Verkoopkosten deelneming niet aftrekbaar

18 januari 2013 | Door redactie

Maakt u kosten bij de verkoop van een deelneming, dan zijn deze verkoopkosten niet aftrekbaar. Volgens de Hoge Raad maakt het daarbij niet uit dat de deelneming behoorde tot een fiscale eenheid.

In deze zaak ging het om een bv die samen met een dochterbedrijf een fiscale eenheid vormde. In 2008 verkocht de bv de aandelen en maakte hierbij verkoopkosten. De bv bracht deze verkoopkosten in aftrek op de winst en verwerkte dit zo in de aangifte vennootschapsbelasting over 2008. De inspecteur ging hier niet mee akkoord en weigerde deze kosten mee te nemen bij het opleggen van de aanslag. Tegen deze aanslag maakte de bv bezwaar. 

Fiscale eenheid speelt geen rol

Uiteindelijk kwam de zaak bij de Hoge Raad terecht. Die gaf aan dat bij vervreemding van de aandelen in de dochter en de verbreking van de fiscale eenheid de Belastingdienst ervan uit mocht gaan dat de vervreemding na de ontvoeging had plaatsgevonden. Het maakte dan ook niet uit dat de verkoopkosten tijdens het bestaan van de fiscale eenheid waren gemaakt. De kosten behoorden immers nog steeds tot de verkoopkosten van de deelneming. Aftrek van deze kosten was dus niet mogelijk.
Hoge Raad, 11 januari 2013, LJN: BY0612