Controleer certificaat van uitzendbureau

27 september 2013 | Door redactie

Als er in uw organisatie uitzendkrachten werken, moet u controleren of het uitzendbureau is gecertificeerd door de Stichting Normering Arbeid (SNA). Er kwamen de laatste tijd veel klachten binnen bij het Interventieteam Malafide Uitzendbureaus over valse certificaten. Gebruikt het uitzendbureau een vals certificaat, dan is uw werkgever aansprakelijk voor de schade als het bureau te weinig belasting betaalt of premies afdraagt.

De Stichting Normering Arbeid (SNA) verleent het SNA-keurmerk aan uitzendbureaus en (onder)aannemers van werk. Met dat keurmerk laten deze organisaties zien dat zij hun (financiële) administratie op orde hebben. Schakelt uw werkgever een uitzendbureau in, dan moet u controleren of het bureau gecertificeerd is door de SNA. U kunt dit gemakkelijk via de website van de SNA nagaan.

Controleer gegevens om inlenersaansprakelijkheid te voorkomen

Door het uitvoeren van deze controle voorkomt u dat uw organisatie als inlener van uitzendkrachten aansprakelijk wordt gesteld voor de achterstallige betalingen van het uitzendbureau. Meer over de inlenersaansprakelijkheid leest u in de folder Matiging keten- en inlenersaansprakelijkheid bij toepassing anoniementarief (pdf) van de Belastingdienst.
U moet ook nagaan of het uitzendbureau is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Is het bureau niet ingeschreven, dan riskeert zowel uw werkgever als het uitzendbureau een boete van € 12.000 per werknemer. U vindt meer informatie over het werken met uitzendbureaus in de folder van Weet hoe het zit (pdf).