Kortere ketenbepaling misschien pas in 2015

14 februari 2014 | Door redactie

De invoering van de kortere ketenbepaling wordt mogelijk met een jaar uitgesteld. Dat blijkt uit het debat over het wetsvoorstel Werk en zekerheid in de Tweede Kamer. Verschillende partijen willen uitstel tot 1 juli 2015. Het verkorten van de ketenbepaling loopt dan gelijk met de invoering van de andere maatregelen uit het wetsvoorstel.

Zoals u al kon lezen in het bericht ‘Werknemer krijgt na twee jaar al vast contract’ wil het kabinet de ketenbepaling verkorten van drie naar twee jaar. Hierdoor krijgen werknemers sneller duidelijkheid over een vast contract. Deze wijziging is opgenomen in het wetsvoorstel Werk en zekerheid (pdf) en zou oorspronkelijk ingaan op 1 juli 2014. Tijdens het debat over dit wetsvoorstel bleek dat de meerderheid van de Tweede Kamer de maatregel met een jaar wil uitstellen.

Werknemer komt al na twee jaar op straat te staan

Verschillende politieke partijen zijn bang dat werknemers door de kortere ketenbepaling niet sneller een vast contract krijgen, maar juist al na twee jaar op straat komen te staan in plaats van na drie. Een aantal partijen heeft daarom voorgesteld om de maatregel uit te stellen tot 1 juli 2015. Als dat gebeurt, worden de verschillende maatregelen uit het wetsvoorstel (flexwerk, ontslag en WW) tegelijkertijd ingevoerd.
Er bestond geen discussie over de verlenging van de periode tussen contracten van drie naar zes maanden. Dat betekent dat een keten van contracten pas opnieuw begint als een werknemer meer dan zes maanden uit dienst is geweest. Hierdoor worden draaideurconstructies voorkomen. Op 18 februari stemt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Werk en zekerheid en de ingediende moties.