Tarieven zzp’ers berekenen en vergelijken

26 maart 2012 | Door redactie

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’er) hebben het niet makkelijk. Toch biedt de economische crisis ook uitkomst. Medewerkers met vaste contracten moeten steeds vaker het veld ruimen voor zzp’ers. Dit kan ook voor uw organisatie een oplossing zijn om de personeelskosten te beheersen. Maar hoe weet u nu wat een redelijk tarief is?

Zet u zzp’ers in binnen uw organisatie, dan heeft u bij de onderhandelingen over de vergoedingen voor het werk geen cao of salarisschalen als richtlijn. Het kan daarom nog wel eens schrikken zijn als een zzp’er zijn uurtarief neemt. Dat is namelijk vaak veel hoger dan het uurloon van een vaste medewerker. De app Zelfstandigen Tarief kan u meer inzicht geven in zo’n uurtarief. Met de app kunt u het uurtarief makkelijk omrekenen naar een bruto maandsalaris of andersom. Ook kunt u het tarief vergelijken met de huidige markttarieven. In dit filmpje ziet u hoe het werkt. U kunt de app downloaden in de appstore.

Vraag altijd om een VAR

Het uurtarief van een zzp‘er mag dan vaak hoger zijn het gemiddelde uurloon van een vaste medewerker, daar staat wel tegenover dat u ook een hoop kosten minder heeft. Zo betaalt de zzp‘er zijn verzekeringen zelf en betaalt u daarvoor geen werkgeversdeel. Daarnaast bent u niet aan de zzp‘er gebonden. Heeft u geen werk meer voor hem, dan zet u hem niet in tot het moment dat u wel weer een paar extra handen nodig heeft.
Vraag een zzp’er altijd om een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR).  Een VAR geeft aan of er sprake is van een dienstbetrekking en of u loonbelasting/premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) moet inhouden en afdragen. Komt u er achteraf pas achter dat dit de bedoeling was maar is dit niet gebeurd, dan kan de Belastingdienst naheffingsaanslagen opleggen.