Telefonisch echtheid VAR controleren

14 januari 2013 | Door redactie

Uw onderneming kan de echtheid van een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) telefonisch laten controleren bij het Landelijk Coördinatiepunt VAR. Dit is een onderdeel van de Belastingdienst. Het Landelijk Coördinatiepunt VAR controleert of de combinatie burgerservicenummer (BSN) en VAR klopt.

U kunt het coördinatiepunt telefonisch bereiken op nummer (088) 151 1000. U kunt ook een schriftelijke bevestiging van de uitslag krijgen van de Belastingdienst.

VAR maximaal één jaar geldig

Sinds 1 januari 2013 is een VAR maximaal één kalenderjaar geldig, van 1 januari tot en met 31 december. De geldigheid van de VAR voor zzp'ers die halverwege het jaar starten met hun activiteiten loopt vanaf de startdatum tot en met het einde van het kalenderjaar. Sinds begin dit jaar ontvangt een zelfstandige de VAR ook niet meer automatisch. Een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) kan vanaf 1 september een nieuwe VAR aanvragen voor het volgende kalenderjaar. Een zzp'er kan alleen dit jaar de VAR nog schriftelijk of digitaal aanvragen bij de Belastingdienst.

Per 2014 verplicht webmodule gebruiken

U kon in het bericht 'Verklaring Arbeidsrelatie zelf beoordelen' al lezen dat het vanaf volgend jaar niet meer mogelijk zal zijn om een VAR schriftelijk of digitaal aan te vragen. Per 1 januari 2014 wordt het namelijk verplicht een webmodule te gebruiken. De webmodule biedt u de mogelijkheid om de arbeidsrelatie met de zzp'er te beoordelen.