Uitzendkrachten zijn steeds langer ziek

11 maart 2013 | Door redactie

De verzuimduur van uitzendkrachten is de afgelopen jaren gestegen met ruim 20%. Dit blijkt uit onderzoek van Acture, private uitvoerder sociale verzekeringen. De verhoogde verzuimduur kan gevolgen hebben voor de premie die de uitzendorganisatie betaalt, want door de komst van de Wet modernisering Ziektewet moet een uitzendorganisatie straks meer premie betalen als zieke uitzendkrachten een uitkering ontvangen.

In het bericht ‘Strengere regels Ziektewet deels uitgesteld’ heeft u kunnen lezen dat de Ziektewet (ZW) wordt aangepast. Per 1 januari 2014 betaalt uw werkgever een hogere premie voor arbeidsongeschiktheid als er meer tijdelijke werknemers vanuit uw organisatie in de ZW of Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) terechtkomen. 

Hogere premie bij zieke uitzendkrachten

Uit onderzoek van Acture blijkt dat uitzendkrachten de afgelopen jaren steeds langer ziek zijn. Zieke uitzendkrachten belanden in de ZW en omdat hun arbeidsovereenkomst toch van rechtswege afloopt, stoppen werkgevers nu vaak maar weinig energie in de terugkeer op de werkvloer van de uitzendkracht. De uitzendkracht blijft daardoor vaak (onnodig) langer ziek en dus in de ZW.
De overheid wil het aantal uitzendkrachten in de Ziektewet terugdringen door middel van een financiële prikkel. Door de hervorming van de ZW betalen uitzendorganisaties straks een hogere premie voor zieke uitzendkrachten die niet re-integreren. Het is dus straks nog belangrijker om zieke uitzendkrachten weer aan het werk te krijgen en te houden. Zo voorkomt u dat uw uitzendorganisatie een hogere premie gaat betalen.