VAR wordt straks Beschikking geen loonheffingen

23 september 2014 | Door redactie

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd over de toekomst van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Deze wordt op termijn vervangen door de nieuwe ‘Beschikking geen loonheffingen’, die de afkorting BGL krijgt.

In de toekomst worden opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) samen verantwoordelijk voor de beoordeling van de arbeidsrelatie die er tussen hen bestaat. Dat gaat in de praktijk als volgt werken: de zzp'er vraagt de Beschikking geen loonheffingen aan. Hij beantwoordt hiervoor via een webmodule een aantal vragen. Alleen als uit die vragenlijst blijkt dat er geen sprake is van loon, krijgt hij een BGL. In die beschikking komt te staan onder welke voorwaarden de opdracht wordt uitgevoerd.

Opdrachtgever moet BGL controleren

De opdrachtgever moet de BGL controleren voordat hij de opdracht daadwerkelijk aan de zzp’er verstrekt. Dit zorgt ervoor dat de zzp’er niet meer in zijn eentje alle gevolgen draagt als de beschikking niet klopt. Doordat werkgevers een controlerende rol krijgen, kunnen ze ook opdraaien voor de gevolgen van een ten onrechte afgegeven beschikking. Nu bepaalt de Belastingdienst bij een VAR-aanvraag op verzoek van de zzp'er of zijn inkomen loon is. De opdrachtgever is helemaal niet betrokken bij de aanvraag.

Eén BGL voor vergelijkbare opdrachten

Een zzp'er hoeft straks niet voor elke opdracht een nieuwe BGL aan te vragen: bij opdrachten waar de werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden gelijk zijn, kan hij bij verschillende opdrachtgevers dezelfde beschikking gebruiken.