Donateurs hebben voorkeur voor kleine goede doelen

Donateurs kiezen het liefst voor kleine goede doelen met inkomsten tot € 0,5 miljoen (68%). Dit blijkt uit de gegevens van de donatietest, die het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft geïntroduceerd om de keuze van de donateur makkelijker te maken.

4 maart 2020 | Door redactie

In het najaar van 2019 heeft het CBF de donatietest ontwikkeld. Een potentiële donateur kan aan de hand van een aantal vragen zien welke goede doelen goed bij hem passen. Het CBF heeft op dit moment meer dan 600 goede doelen ingeschreven staan. Sinds de introductie van de donatietest hebben 3.000 mensen de test ingevuld. Hieruit blijkt dat de meeste potentiële donateurs een voorkeur hebben voor kleine goede doelen (68%). Daarnaast geeft 60% van de potentiële donateurs aan een voorkeur te hebben voor Nederlandse goede doelen. Van de groep die een voorkeur heeft voor een Nederlands goed doel geeft 73% het liefst aan een kleine organisatie.

Sector gezondheid staat bovenaan

De gegevens uit de donatietest geven ook inzicht in de voorkeur voor een bepaalde sector. Het CBF maakt onderscheid in de volgende sectoren: dieren, gezondheid, internationale hulp en mensenrechten, kunst en cultuur, natuur en milieu, onderwijs, religie en levensbeschouwing, en welzijn. Potentiële donateurs kiezen het meest voor de volgende sectoren: gezondheid (24%), internationale hulp en mensenrechten (21%) en dieren en welzijn (beide 18%). Binnen Nederland scoort de sector gezondheid het beste (31%). Internationaal geniet internationale hulp en mensenrechten de voorkeur (48%).

Meeste respondenten willen aan Afrika geven

Kiest een donateur voor een internationaal goed doel, dan maakt de donatietest ook onderscheid in de voorkeur voor een bepaald werelddeel. De keuze is dan dus: Afrika, Azië, Europa, Latijns-Amerika, Midden-Oosten, Noord-Amerika en Oceanië. Respondenten hebben in dat geval een voorkeur voor Afrika (31%), gevolgd door Europa (20%) en Azië (15%). 

Bijlagen bij dit bericht