Groei crowdfunding is verantwoord

Minister De Jager van Financiën is voorstander van een verantwoorde groei van crowdfunding. Dit blijkt uit het antwoord van de minister op Kamervragen over dit onderwerp. Crowdfunding is een systeem van fondsenwerving waarbij verschillende kleine investeerders gezamenlijk geld bijeen brengen om dure projecten te betalen.

23 februari 2012 | Door redactie

De populariteit omtrent deze nieuwe manier van fondsenwerving is de laatste tijd enorm gestegen. Volgens de minister heeft crowdfunding de potentie om een nieuwe financieringsmogelijkheid te worden. De minister laat verder weten dat hiervoor, afhankelijk van de gekozen opzet en structuur, de ondernemingsvorm en de aard van de activiteiten, de regels van de Wet op het financieel toezicht op crowdfunding  gelden.

Ontwikkelingen van het project op de voet te volgen

In 2011 is € 2,5 miljoen opgehaald via deze nieuwe manier van fondsenwerving. En het aantal donaties via crowdfunding neemt toe. De investering kan een schenking zijn of een lening die moet worden terugbetaald. Ook komt het voor dat er een niet-financiële beloning tegenover staat. Donateurs of investeerders kunnen via video’s, foto’s en blogs de ontwikkelingen van het project op de voet volgen. In Bestuur Rendement 2 van 2012 – die op 28 februari bij u in de brievenbus ligt – vindt u een uitgebreid artikel over dit onderwerp.