Minder collectanten door corona

Het zijn nog steeds zware tijden voor veel goede doelen. Collecteren is voor non-profitorganisaties lastig, omdat collectanten liever niet langs de deuren gaan en afhaken. Uit een rondgang van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) blijkt dat de collecte-inkomsten dit jaar zo’n 20% tot 30% lager liggen.

25 november 2020 | Door redactie

Voor non-profitorganisaties is een collecte nog steeds een belangrijk onderdeel van de fondsenwerving. Door de maatregelen van de overheid om het coronavirus te bestrijden, was het lange tijd niet mogelijk om langs de deuren te gaan. Met het protocol van de brancheorganisaties is het gelukkig mogelijk om weer te collecteren. Goede doelen zien echter toch een terugloop in de collecte-opbrengst. Er zijn namelijk een stuk minder collectanten die het nog aandurven om langs de deuren te gaan.

Opbrengsten uit collecteren veel lager

Sommige collectanten willen nu niet langs de deuren, omdat ze zelf tot de risicogroep behoren. Daarnaast zijn collectanten bang om mensen in de buurt te besmetten. Als er veel mensen in de buurt wonen die tot de risicogroep behoren, is dat een reden voor collectanten om niet de straat op te gaan. Dit heeft uiteraard invloed op de collecte-opbrengst, dit jaar zal die zo’n 20% tot 30% lager uitvallen.

Creatieve activiteiten van goede doelen

Het opent echter ook de deuren voor meer creativiteit bij goede doelen en collectanten. Zo hebben collectanten een online collecte opgestart als ze zelf niet meer de straat op durven. Daarnaast proberen goede doelen creatief te zijn met online acties. Stichting ALS Nederland heeft bijvoorbeeld een spel op Instagram gemaakt. Of goede doelen organiseren een activiteit die mensen zelf thuis kunnen uitvoeren, zoals de Thuismarathon voor KWF. Het komt ook steeds vaker voor dat goede doelen hun krachten bundelen. Ze gaan bijvoorbeeld met één collectebus voor meerdere goede doelen langs de deuren of organiseren samen een evenement.