Acquisitiefraude gedurende zomerperiode

29 juni 2015 | Door redactie

De vakantieperiode, waarin tijdelijke krachten werk uit handen nemen, staat voor de deur. Gedurende de zomerperiode slaan fraudeurs relatief eenvoudig hun slag. Bereid vakantiekrachten dus goed voor als u hen inwerkt. Zo voorkomt u dat criminelen misbruik maken van hun onwetendheid.

De zomer is voor fraudeurs een productieve periode. Zij kunnen dan relatief eenvoudig via een spookfactuur of telefonische aanbieding uw onderneming verleiden tot het doen van onnodige betalingen, soms jarenlang. Een minder ervaren werknemer of vakantiekracht die tijdelijk invalt bij de administratie heeft dan bijvoorbeeld toegezegd om een klein bedrag te betalen, niet wetende dat het eigenlijk gaat om een contract dat uw onderneming verplicht elke maand dat bedrag over te maken. Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat degene die het werk overneemt van werknemers op vakantie goed wordt ingewerkt. 

Informeer de vakantiekracht goed

Stel de vakantiekracht op de hoogte van uw vaste leveranciers en laat weten welke offertes of facturen zijn goedgekeurd. Door hiervan een lijst op te stellen, kan de tijdelijke kracht controleren of er inderdaad afspraken zijn met een bepaalde partij. Verder kunt u met de vakantiekracht afspreken dat hij niet ingaat op nieuwe voorstellen of aanbiedingen, telefoontjes van onbekende partijen noteert en brieven, faxen en facturen bewaart. Zodra de vaste werknemer terug is van vakantie, kan hij deze zaken dan verder afhandelen. 

Bijlagen bij dit bericht

Voorkom acquisitiefraude
E-learning | VideoCollege 19 minuten