Behoed uw organisatie voor fraude!

8 juli 2013 | Door redactie

Het komt regelmatig voor dat een stichting, vereniging of kerkgenootschap te maken krijgt met fraude, bijvoorbeeld als de penningmeester er met de kas vandoor gaat. Hoe is uw organisatie daar op voorbereid?

Als uw organisatie met fraude wordt geconfronteerd, zijn de gevolgen vaak niet te overzien. U zult bijvoorbeeld door geldgebrek een evenement moeten schrappen. De oplossing om uw organisatie voor dergelijke fraude te behoeden is simpel: zorg dat een tweede bestuurslid het betalingsverkeer kan controleren, dan komt de fraude tijdig aan het licht.

Geef een tweede bestuurslid toegang tot de betalingsoverzichten

Maakt uw organisatie gebruik van het elektronisch betalingsverkeer, zorg er dan voor dat een tweede bestuurslid toegang heeft tot de betalingsoverzichten. Weliswaar beschikt de penningmeester vaak als enige over de autorisatiecodes die nodig zijn voor het doen van benodigde betalingen, maar een tweede bestuurslid kan natuurlijk wel het saldo van de bankrekening en de mutaties regelmatig controleren. Zo kunt u eventuele fraude meteen signaleren!

Onlangs heeft het EO-programma ‘De Vijfde Dag’ een documentaire uitgezonden over fraude bij vrijwilligersorganisaties en hoe u uw organisatie daartegen kunt behoeden. De uitzending is nog te bekijken via de website Uitzending Gemist.