Betere controle bij toewijzen toeslagen vereist

26 april 2013 | Door redactie

Recent is aan het licht gekomen dat Bulgaarse bendes op grote schaal fraude plegen bij het aanvragen van toeslagen en uitkeringen. Staatssecretaris Weekers van Financiën is daarvoor op het matje geroepen. In het vervolg wil hij in ieder geval eerder op de hoogte worden gebracht van nieuwe vormen van fraude.

De Bulgaarse bendes maken gebruik van een lacune in het systeem bij het aanvragen van de toeslagen. U kunt namelijk op de website van de Belastingdienst een toeslag aanvragen en achteraf vindt er pas controle door de fiscus plaats. Van deze lacune maakten de Bulgaren gretig gebruik. De Bulgaren gingen namelijk naar Nederland om zich in te schrijven bij een Nederlandse gemeente. Hierna vertrokken ze weer naar Bulgarije en handlangers incasseerden dan de huur- en zorgtoeslagen die door hen waren aangevraagd. Bij een controle achteraf bleek dan dat de toegewezen toeslagen onterecht waren toegekend. De fiscus kon dan echter fluiten naar zijn geld. 

Eerder op de hoogte van fraude

Deze fraude kwam aan het licht in een uitzending van Brandpunt. De staatssecretaris was geschokt toen hij van deze fraude hoorde. De Tweede Kamer wilde ook gelijk in debat met de staatssecretaris. De vraag is namelijk of hij van deze fraude op de hoogte was of moest zijn. Zijn ambtenaren menen van wel. Na het meireces volgt er dus nog een pittig debat over deze fraude. Daarnaast moet de staatssecretaris de Tweede Kamer voor het debat informeren over de te nemen maatregelen. Weekers wil in ieder geval in de toekomst eerder informatie krijgen over nieuwe vormen van fraude.