Biljet van € 50 nog steeds het meeste vervalst

22 februari 2022 | Door redactie

In 2021 zijn in Nederland 26.100 valse eurobiljetten uit circulatie gehaald, meldde De Nederlandsche Bank (DNB) recent op basis van actuele cijfers. Dit is vergelijkbaar met 2020. Het biljet van € 50 is nog steeds het meest vervalste biljet.

Hoewel het biljet van € 50 nog steeds het meest aangetroffen vervalste biljet is, is het aantal ervan sinds 2015 gestaag gedaald. De daling van de laatste twee jaar viel samen met het verminderd gebruik van contant geld aan de kassa. Dit was het gevolg van de coronapandemie. Het aantal vervalste biljetten van € 20 nam in 2021 iets toe, evenals die van € 200. De vervalsing van deze biljetten is goed te herkennen vanwege de slechte imitatie van echtheidskenmerken.

Kenmerken van eurobiljetten

Wereldwijd zijn in totaal 347.000 valse eurobiljetten aangetroffen. Dat is een daling van een kwart ten opzichte van 2020. Wereldwijd zijn er 28 miljard echte eurobiljetten in omloop. Hoewel de kans op het aantreffen van een vals biljet klein is, is het nog steeds van belang om goed te controleren. Worden verdachte biljetten vlug opgespoord, dan kan fraude worden beperkt en schade zo veel mogelijk worden voorkomen. Winkeliers maken steeds vaker gebruik van detectieapparaten die door de Europese Centrale Bank (ECB) zijn gecertificeerd om valse biljetten op te sporen. Het is ook mogelijk om zonder hulpmiddelen valse biljetten te herkennen. Let daarbij op de volgende kenmerken:

  • Het watermerk
    Door het biljet tegen het licht te houden kan het watermerk worden bekeken. De cijfers moeten helderder zichtbaar zijn dan de rest van het watermerk.             
  • Reliëf
  • Op verschillende plaatsen op het biljet is reliëf aangebracht die met een vinger zijn te voelen.          
  • Zilverkleurig hologram
    Aan de rechterzijde van het biljet is een zilverkleurig hologram in de vorm van een band te vinden. Bij het kantelen van het biljet verandert het beeld.
  • Een veiligheidsdraad
    In het midden van het biljet is een donkere draad weergegeven waarop de waarde van het biljet staat met het woord of teken voor ‘euro’.
  • Microtekst
    Het biljet bevat verschillende microteksten. Een aantal daarvan zijn waar te nemen met het blote oog, de rest met behulp van een vergrootglas.

Bijlagen bij dit bericht

Fraude op de werkvloer
Verdiepingsartikel