Coronafraude afgelopen jaar punt van aandacht bij FIOD

In 2020 rondde de FIOD, de opsporingsdienst van financiële en belastingfraude van de Belastingdienst, ruim 900 onderzoeken af. Afgelopen jaar kwam ook een nieuwe vorm van fraude aan het licht: coronafraude. Deze vorm van fraude kwam de FIOD maar liefst 400 keer tegen.

18 januari 2021 | Door redactie

De FIOD pikte afgelopen jaar signalen van fraude op die een directe relatie hadden met de coronapandemie, liet de opsporingsdienst weten in het Jaarbericht 2020. Er vonden onder andere strafrechtelijke onderzoeken plaats naar oplichting met beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, handel in vervalste gezondheidsverklaringen en misbruik van steunmaatregelen (tool).

Mondkapjes en websites

Een voorbeeld van geconstateerde coronafraude: de FIOD hield afgelopen jaar twee mannen aan in een onderzoek naar oplichting bij de verkoop van elf miljoen mondkapjes. De daders zijn inmiddels veroordeeld tot celstraffen. Nog een voorbeeld: afgelopen jaar is ook onderzoek gedaan naar gehackte Nederlandse websites van ondernemers en particulieren waarop illegale coronamedicijnen werden aangeboden. De eigenaren van de desbetreffende websites ontvingen bericht van de FIOD dat hun website was gehackt en kregen tips hoe zij die beter konden beveiligen.

Misbruik van steunmaatregelen 

Ook in 2021 richt de FIOD zich op de bestrijding van coronafraude. Omdat corona nog steeds onder ons is, is er voor criminelen nog steeds de mogelijkheid om misbruik te maken van de verschillende steunmaatregelen die in het leven zijn geroepen voor ondernemers. Ook andere coronagerelateerde fraude kan nog steeds optreden.

Samenwerking met NBA

In 2021 zal de FIOD verder inzetten op de samenwerking met private partijen. Bij de witwasbestrijding blijft het nationaal plan van aanpak witwassen leidend. De samenwerking met banken is daarbij van groot belang. Ook op het gebied van andere fraudethema’s, zoals corruptie, wordt de samenwerking verder versterkt met publieke en private organisaties, onder meer met de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Bijlagen bij dit bericht