Einde aan bankgeheim binnen de EU

30 mei 2013 | Door redactie

Er komt waarschijnlijk snel een einde aan het bankgeheim binnen de Europese Unie (EU). Alle lidstaten gaan automatisch gegevens uitwisselen over spaartegoeden bij banken. Dat is vorige week bekendgemaakt op een Europese Top. Het gaat om een doorbraak, omdat Oostenrijk en Luxemburg steeds dwars lagen

In principe wisselen de meeste lidstaten van de EU al gegevens over spaartegoeden uit sinds de implementatie van de Europese Spaarrichtlijn in 2005. Voor Oostenrijk en Luxemburg gold echter een uitzondering, vanwege het bankgeheim in die landen. Door rekeningen aan te bieden die vallen onder het bankgeheim kunnen banken de persoonlijke gegevens van rekeninghouders afschermen. Het is daardoor voor slechts een handjevol personen bekend op wiens naam een bepaalde rekening staat.

Ook gesprekken met Zwitserland

Het bankgeheim werkt volgens de EU echter fraude en belastingontduiking in de hand. Oostenrijk en Luxemburg hebben nu aangegeven dat ze bereid zijn het bankgeheim af te schaffen. De EU gaat ook praten met niet-EU-landen over de automatische uitwisseling van gegevens over rekeninghouders. Het gaat om Zwitserland en de kleine staatjes Monaco, Andorra, Liechtenstein en San Marino.