Fiscus waarschuwt u voor ‘ploffers’

2 februari 2011 | Door redactie

U kunt ongemerkt betrokken raken bij een BTW-carrouselfraude. De fiscus kan dan de BTW-aftrek weigeren of u zelfs aansprakelijk stellen als u wist of had moeten weten dat er sprake was van BTW-carrouselfraude. De Belastingdienst waarschuwt u voor deze BTW-fraude.

In het huidige systeem is het mogelijk dat een afnemer BTW kan terugvragen, terwijl de leverancier deze belasting niet aan de Belastingdienst heeft betaald. Dit is mogelijk door een fout in het Europese BTW-stelsel. Deze frauduleuze leveranciers worden ook wel ‘ploffers' genoemd. In korte tijd verdienen ze veel geld door hoge omzetten en het niet afdragen van de bijbehorende BTW. Deze gelden zullen de ‘ploffers' zo snel mogelijk wegsluizen naar het buitenland. Op het moment dat de fiscus erachter komt, zijn de vogels al gevlogen en is de bv leeggehaald. De fiscus blijft dan met lege handen achter.

Fraude melden

Europa zal het BTW-systeem moeten aanpassen om deze fraude te voorkomen. Een koppeling tussen de te betalen BTW en de aftrek van BTW zou dit moeten voorkomen. De Nederlandse Belastingdienst wil deze fraude nu keihard aanpakken, omdat de fiscus op deze wijze geld kwijtraakt. De afnemers hebben namelijk wel recht op aftrek van BTW. Op de website van de Belastingdienst kunt u meer lezen over de BTW-carrouselfraude. De fiscus verzoekt u om mogelijke fraude te melden. U kunt daarvoor contact opnemen met de Belastingtelefoon op 0800-0543. Houdt u dus goed in de gaten of u niet ongemerkt in aanraking komt met BTW-carrouselfraude.