Fraudeurs met facturen nemen geen vakantie

1 juli 2015 | Door redactie

Worden er in de vakantieperiode vakantiekrachten ingezet voor administratieve werkzaamheden, licht deze dan goed voor over zaken als acquisitiefraude. Fraudeurs kunnen in de vakantie tamelijk eenvoudig hun slag slaan.

In de vakantieperiode lopen bij veel organisaties vakantiekrachten rond. En juist dat maakt deze periode voor fraudeurs aantrekkelijk om toe te slaan. Ze weten dat tijdelijke krachten niet altijd goed worden ingewerkt en maken misbruik van hun onwetendheid. Acquisitiefraudeurs bellen op met aanbiedingen of sturen spookfacturen. Een minder ervaren werknemer of vakantiekracht die tijdelijk invalt bij de administratie heeft dan bijvoorbeeld toegezegd om een klein bedrag te betalen, niet wetende dat het eigenlijk gaat om een contract met een maandelijkse betaalplicht.

Niet ingaan op aanbiedingen

Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat vakantiekrachten (maar ook andere tijdelijke medewerkers) goed worden ingewerkt. Stel de vakantiekracht op de hoogte van uw vaste leveranciers en laat weten welke offertes of facturen zijn goedgekeurd. Door hiervan een lijst op te stellen, kan hij controleren of er inderdaad afspraken zijn met een bepaalde partij. Verder kunt u afspreken dat hij niet ingaat op nieuwe voorstellen of aanbiedingen, telefoontjes van onbekende partijen noteert en brieven, faxen en facturen bewaart. Zodra de vaste werknemer terug is van vakantie, kan hij deze zaken dan verder afhandelen.

Bijlagen bij dit bericht

Voorkom acquisitiefraude
E-learning | VideoCollege 19 minuten