Hoe is vals geld te herkennen?

Organisaties kunnen te maken krijgen met vals geld. Er zijn hulpmiddelen om valse bankbiljetten te herkennen – zoals een UV-lamp of infrarooddetector – maar ook met het blote oog zijn er een aantal kenmerken die de echtheid van eurobiljetten garanderen.

12 augustus 2019 | Door redactie

Er zijn in bankbiljetten een aantal kenmerken aangebracht waaraan te zien is of het een origineel biljet betreft. Deze herkent u door het biljet te kantelen, goed te bekijken en door te voelen. Het zou natuurlijk te tijdrovend zijn om elk ontvangen biljet op deze manier te controleren, maar door steekproeven te doen, wordt het risico op de inname van vals geld aanzienlijk kleiner.

Valse biljetten opsporen zonder hulpmiddelen

De volgende kenmerken zijn zonder hulpmiddelen op te sporen:

 • Het watermerk
  In elk biljet is een eigen watermerk in het papier verwerkt. Door het biljet tegen het licht te houden kunt u het watermerk goed waarnemen. Wat hierbij moet opvallen is dat de cijfers in het merk helderder zijn weergegeven dan de rest van het watermerk.             
 • Reliëf
  Op verschillende plaatsen op het biljet is reliëf aangebracht die met  een vinger of nagel zijn te  voelen.          
 • Zilverkleurig hologram
  Aan de rechterzijde van het biljet is een zilverkleurig hologram in de vorm van een band te vinden. Als u het biljet kantelt, verandert wat u ziet.
 • Een veiligheidsdraad
  In het midden van het biljet is een donkere draad weergegeven. Hierop staat de waarde van het biljet samen met het woord  of teken voor ‘EURO’.
 • Microtekst
  Er zijn verschillende microteksten weergegeven op de biljetten. U kunt een aantal van deze teksten waarnemen met het blote oog. De overige teksten zijn met behulp van  een vergrootglas te ontcijferen.

Vals geld niet uitgeven

Heeft uw organisatie toch een vals biljet ontvangen, dan is het strafbaar het uit te geven.  De Nederlandsche Bank (DNB) geeft aan dat u met valse biljetten naar de politie moet gaan als u de herkomst weet,  en anders naar de bank of DNB. Opsturen kan ook. Dan moet u het formulier Inzending verdachte eurobankbiljetten (pdf) meesturen.