Makkelijker acquisitiefraude in vakantieperiode

29 juli 2022 | Door redactie

De vakantieperiode, waarin tijdelijke krachten werk uit handen nemen, is volop gaande. Het is fijn dat een organisatie extra handjes heeft, maar pas wel op! Gedurende de zomerperiode slaan fraudeurs relatief eenvoudig hun slag.

In de zomerperiode slaan fraudeurs graag hun slag. Door onwetendheid van tijdelijke krachten kunnen er gaten vallen in de veiligheidsmuur van bijvoorbeeld een financiële afdeling. Bereid vakantiekrachten dus goed voor als u hen inwerkt. Zo voorkomt u dat criminelen misbruik maken van hun onwetendheid. Informeer hen over de wijze waarop criminelen te werk gaan. Bijvoorbeeld via een spookfactuur of telefonische aanbieding. Soms zit een organisatie dan jarenlang aan een betaling vast. Een minder ervaren werknemer of vakantiekracht die tijdelijk invalt bij de administratie heeft dan bijvoorbeeld toegezegd om een klein bedrag te betalen, niet wetende dat het eigenlijk gaat om een contract dat de organisatie verplicht elke maand dat bedrag over te maken. Om dit soort fraude te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat degene die het werk overneemt van werknemers op vakantie goed wordt ingewerkt. 

Informeer wie de vaste leveranciers zijn

Stel de vakantiekracht op de hoogte van uw vaste leveranciers en laat weten welke offertes of facturen zijn goedgekeurd. Door hiervan een lijst op te stellen, kan de tijdelijke kracht controleren of er inderdaad afspraken zijn met een bepaalde partij. Spreek bijvoorbeeld met de vakantiekracht af dat hij niet ingaat op nieuwe voorstellen of aanbiedingen, telefoontjes van onbekende partijen noteert en brieven, faxen en facturen bewaart. Zodra de vaste werknemer terug is van vakantie, kan hij deze zaken dan verder afhandelen. 

Bijlagen bij dit bericht