Nieuwe app om valse eurobiljetten op te sporen

20 mei 2022 | Door redactie

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een nieuwe app ontwikkeld waarmee organisaties en particulieren kunnen controleren of zij valse bankbiljetten in de kas of portemonnee hebben zitten. Hoewel de kans op het aantreffen van een vals biljet klein is, is het nog steeds van belang om goed te controleren.

Worden verdachte biljetten vlug opgespoord, dan kan fraude worden beperkt en schade zo veel mogelijk worden voorkomen. Er zijn verschillende detectiemethoden en één daarvan is de nieuwe ‘check je biljet-app’ van DNB. De app is gratis beschikbaar op IOS en Android en werkt eenvoudig: het bankbiljet plat op de tafel leggen en de smartphone erboven houden.

Zelf een controle uitvoeren op valse biljetten

Het meest vervalste biljet is het biljet van € 50. Toch neemt het aantal valse biljetten wel af. DNB raadt een makkelijk stappenplan aan om snel zelf een biljet te controleren: voel de inkt aan de linker en rechter strook op het biljet, kijk of prinses Europa zowel links als rechts op het biljet staat afgebeeld en kantel het biljet om te zien of het cijfer 50 sprankelend groen is. Maar met de komst van de nieuwe app is een check met de smartphone via de App Store of Google Play Store nog makkelijker én nauwkeuriger.

Bijlagen bij dit bericht