Onderzoek naar fraude bij zorginstellingen

13 mei 2013 | Door redactie

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een onderzoek komt naar mogelijke fraude bij zorginstellingen. Onlangs bleek dat ziekenhuizen en zorginstellingen de nota’s niet altijd volledig en naar waarheid invullen. Daardoor wordt er jaarlijks voor enkele miljarden euro’s onterecht bij zorgverzekeraars gedeclareerd.

De Kamer wil dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid laat onderzoeken of zorginstellingen daadwerkelijk op grote schaal sjoemelen. Daardoor wordt jaarlijks mogelijk onterecht voor vele duizenden euro’s teveel gedeclareerd. In 2012 hebben de zorginstellingen de zorgbehoefte van in totaal 72.000 patiënten opnieuw bekeken. In bijna alle gevallen werd vastgesteld dat er meer zorg noodzakelijk was. Dat vindt de Kamer ongeloofwaardig.

Foutieve declaraties in toekomst sneller opgespoord

In het bericht ‘Meer controle op foute declaraties in de zorg’ op Bestuur Rendement las u al eerder dat de overheid strenger wil gaan controleren op declaraties van artsen en zorginstellingen. Doordat het ministerie en toezichthouders hebben aangekondigd hun krachten te bundelen, moeten foutieve declaraties in de toekomst sneller kunnen worden opgespoord.