Pas op voor acquisitiefraude in vakantieperiode

1 juli 2016 | Door redactie

Als uw organisatie in de vakantieperiode vakantiekrachten inzet voor administratieve werkzaamheden, licht deze dan goed voor over zaken als acquisitiefraude. Juist in de vakantieperiode sturen fraudeurs graag facturen namens een organisatie die de vakantiekracht niets zegt.

In de vakantieperiode lopen bij veel organisaties oproep- of vakantiekrachten rond. Dat is een aantrekkelijk gegeven voor fraudeurs. Acquisitiefraudeurs weten dat tijdelijke krachten niet altijd goed worden ingewerkt en bellen op met aanbiedingen. Een minder ervaren werknemer of vakantiekracht die tijdelijk invalt op de administratie heeft dan bijvoorbeeld toegezegd om een klein bedrag te betalen, niet wetende dat het eigenlijk gaat om een contract met een maandelijkse betaalplicht. Onder acquisitiefraude vallen ook spookfacturen (tool): brieven die er uitzien als facturen compleet met acceptgiro.

Werk vakantiekrachten goed in

Om te voorkomen dat er geld naar deze malafide organisaties en partijen gaat, moet u ervoor zorgen dat uw vakantiekrachten goed zijn ingewerkt. Stel de vakantiekracht op de hoogte van uw vaste leveranciers en laat weten welke offertes of facturen zijn goedgekeurd. Stel hiervan een dossier op zodat de tijdelijke werknemer kan  controleren of er inderdaad afspraken zijn met een bepaalde partij. Verder kunt u afspreken dat hij niet ingaat op nieuwe voorstellen of aanbiedingen, telefoontjes van onbekende partijen noteert en brieven, faxen en facturen bewaart. Zodra de vaste werknemer terug is van vakantie, kan deze de zaken dan verder afhandelen en bijvoorbeeld ingaan tegen een factuur.