Penningmeesters zijn soms onbetrouwbaar

4 maart 2011 | Door redactie

De penningmeester heeft een belangrijke rol binnen uw organisatie. Het bijhouden van de financiële administratie is niet iets om te onderschatten. Vaak komt het voor dat een penningmeester niet snel gecontroleerd. Los van het feit dat hij natuurlijk wel eens een foutje kan maken, wordt het dan natuurlijk ook extra verleidelijk om te frauderen. Blind vertrouwen in uw penningmeester is dan ook erg risicovol, want het gaat wel eens mis…

U heeft misschien al eens gehoord van frauderende penningmeesters. Zo was er een aanklacht van een carnavalsvereniging jegens een oud-bestuurlid waarin een penningmeester centraal stond. Maar fraude kwam ook voor bij een dweilband, nog een carnavalsvereniging en een café. Het ging dan vooral om aanklachten tegen voormalige bestuursleden die geld hadden verduisterd.

Kascommissie als extra controle

Vertrouwt u uw penningmeester blindelings, dan kan het geen kwaad om een extra check in te bouwen. Bovendien heeft u dan extra zekerheid over de juistheid van de cijfers. Hiervoor kunt u een kascommissie raadplegen. Een kascommissie is er niet om fraude te ontdekken, maar om een extra slot op de deur te hebben. Mocht er sprake zijn van fraude dan komt u er op deze manier op tijd achter en is de schade vaak beperkt.

VOG opvragen

U kunt ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) opvragen voor uw penningmeester. Dit is een verklaring dat het gedrag van de penningmeester niet een belemmering vormt voor zijn functie. De VOG is alleen te verkrijgen als er na onderzoek blijkt dat er geen strafbare feiten op het conto staan van de penningmeester. Zeker geen waterdichte oplossing maar het geeft wel meer zekerheid voor u als bestuurder.