Register om frauduleus nieuw personeel te mijden

16 december 2022 | Door redactie

Bij het aannemen van nieuw personeel is het belangrijk om te weten of ze niet in conflict zijn geraakt met ex-werkgevers. Organisaties zitten natuurlijk niet te wachten op nieuwe collega’s die eerder zijn beticht van fraude. Voor de detailhandel is bestaat hiervoor een register: het Waarschuwingsregister.

Helaas zijn er werknemers die zich schuldig maken aan interne fraude zoals diefstal en oplichting van de (vorige) werkgever. Naast dat de schade enorm is (interne fraudeurs kosten winkeliers jaarlijks ongeveer € 190 miljoen), komt het de werksfeer ook niet ten goede. Het is verstandig als organisaties zich aansluiten bij het Waarschuwingsregister. Dit register, ingericht door de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD), is een lijst van (oud-)winkelmedewerkers die ontslagen zijn vanwege fraude. Daaronder wordt verstaan: diefstal, verduistering, valsheid in geschrifte of oplichting.

Meer werknemers in 2021 onder de werkingssfeer van het Waarschuwingsregister

Dit register (www.stichtingfad.nl/waarschuwingsregister) wordt steeds meer gebruikt en effectiever. In het jaarverslag over 2021, dat 22 november 2022 aan premier Rutte is overhandigd, valt te lezen dat er 2021 er 222.000 werknemers onder de werkingssfeer van het register vielen. Dit aantal ligt hoger dan het jaar ervoor. Het aantal registraties in het register lag op 221 en het aantal treffers op fraudeurs op 554. Iemand komt in het Waarschuwingsregister als er sprake is van een aangifte bij de politie, bewezen fraude en ontslag. Bij registratie riskeert een winkelmedewerker voor maximaal vier jaar te worden uitgesloten van werk bij een groot deel van de detailhandelssector.

Veel mkb-organisaties aangesloten bij het Waarschuwingsregister

Aanmelden kan voor een grootwinkelbedrijf direct met een aanmeldformulier op de website van de FAD. Mkb’ers kunnen lid worden via het brancheloket. Dit loket adviseert, verzorgt de aansluiting en voert de screening en plaatsing van fraudeurs in opdracht van de winkelier uit. Zo is het voor mkb’ers relatief eenvoudig om mee te doen. Het aantal bij het register aangesloten mkb-organisaties lag in 2021 op 991, het aantal aangesloten grootwinkelbedrijven lag op 76.

Meer informatie over fraude vindt u in de toolbox Zo beperkt u schade aan uw onderneming door fraude.