Medewerkers in organisaties met meer dan 100 werknemers plegen steeds vaker fraude. Ze plegen fraude met geld en goederen. Eén vorm van fraude spant echter de kroon: gegevensfraude. Medewerkers lekken bedrijfsgevoelige informatie met imagoschade en een financiële schadepost voor de organisatie als gevolg.
Hoffmann Bedrijfsrecherche presenteert de trends en cijfers op het gebied van fraude in Statistiek 2015. Uit het onderzoek blijkt dat fraude steeds vaker voorkomt. Vooral binnen organisaties met 100 medewerkers gaan werknemers steeds vaker over de schreef. De meest voorkomende soort fraude is gegevensfraude (3% in 2013 en 11% in 2014).
Er zijn vijf soorten gegevensfraude die het vaakst voorkomen:
Opvallend is dat het steeds vaker hoogopgeleiden medewerkers (8% in 2013 en 12% in 2014) en steeds minder vaak laagopgeleiden (18% in 2013 en 9% in 2014) zijn die fraude plegen. Deze verschuiving is te zien in alle soorten fraude, of het nu gaat om diefstal of gegevensfraude. De reden dat medewerkers fraude plegen is deels te wijten aan het feit dat ze er de gelegenheid toe hebben en deels een gevolg van financiële problemen.
Om fraude binnen uw organisatie tegen te gaan, is het belangrijk om de gelegenheid voor het plegen van fraude tot een minimum te beperken. Omdat ook cybercriminaliteit voor grote probleem zorgt, is een goede beveiliging van het bedrijfsnetwerk, de website en de internetverbinding van groot belang. Daarnaast kunt u functiescheiding toepassen binnen uw organisatie. Door de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden binnen functies te verdelen over verschillende medewerkers, maakt u het hen moeilijker om ongezien fraude te plegen.
Lees meer over functiescheiding in MT Rendement 2-2015 dat 24 februari verschijnt.