Tweede Kamer voor civiel bestuursverbod

25 juni 2015 | Door redactie

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van een civiel bestuursverbod bij faillissementsfraude. Het wetsvoorstel regelt dat malafide bestuurders van failliete ondernemingen maximaal vijf jaar een bestuursverbod opgelegd krijgen.

In het nieuwsartikel ‘Malafide bestuurders krijgen bestuursverbod’ las u al over de plannen om bestuurders die gefraudeerd hebben bij een faillissement van hun onderneming een civiel bestuursverbod op te leggen van maximaal vijf jaar. De Tweede Kamer heeft deze week ingestemd met het wetsvoorstel. Deze aanpassing van de Faillissementswet hoort bij een bredere hervorming en modernisering van het faillissementsrecht.

Bestuursverbod staat tijdelijk in het Handelsregister

Als een malafide bestuurder een bestuursverbod opgelegd krijgt, wordt dit vastgelegd in het Handelsregister. Hierdoor kan hij of zij zich niet meer inschrijven als bestuurder van een onderneming. Ook het eigenlijk vonnis komt  in handen van de Kamer van de Koophandel. Na het aflopen van het bestuursverbod verdwijnt de aantekening weer uit het Handelsregister. Een motie van het CDA om opgelegde bestuursverboden blijvend openbaar te maken haalde het niet. Overigens mag iemand met een bestuursverbod nog wel een eenmanszaak oprichten.