Verplichte accountantsroulatie na tien jaar

19 mei 2014 | Door redactie

Ondernemingen mogen langer bij hetzelfde accountantskantoor blijven. Nu bent u verplicht om na acht jaar te wisselen van externe accountant. Onlangs gaf minister Dijsselbloem van Financiën aan dat hij bereid is die termijn te verlengen naar tien jaar. De minister wil wel dat er halverwege deze tien jaar een andere partner binnen het accountantskantoor verantwoordelijk wordt voor de boekencontrole.

De verplichte roulatie van accountants is bedoeld om fraude tegen te gaan. Door de roulatie raakt de accountant niet te nauw betrokken bij uw onderneming en houdt hij voldoende  afstand  bij de boekencontrole. In Europa is de roulatietermijn al op tien jaar gesteld. Daarom is ook voor Nederland de verlenging van de periode naar tien jaar  handig. Nederlandse ondernemingen sluiten dan aan bij de Europese regelgeving. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een verlenging van de termijn.

Er komt steeds strengere wet- en regelgeving voor accountants

Het feit dat de minister een tussentijdse wissel voorstelt, ligt in het verlengde van strengere wet- en regelgeving die in de maak is en deels al is ingesteld. Zo moeten controlerende accountants examen doen en is er een verplichte cursus voor openbare accountants, waarin onder andere duidelijke communicatie centraal staat. Daarnaast moeten accountants ook uitgebreider rapporteren en risico’s aangeven. Naar aanleiding van recente schandalen in de Nederlandse accountancywereld, heeft minister Dijsselbloem al aangegeven dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in september rapporten zal publiceren over de kwaliteit van de vier grootste accountantskantoren in Nederland die circa 90% van de Nederlandse accountancymarkt beheersen.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over bovenstaand onderwerp, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!