Vier jaar cel voor plegen financiële fraude

6 februari 2014 | Door redactie

Plegers van financiële misdrijven, zoals handelen met voorkennis en marktmanipulatie, kunnen voortaan een gevangenisstraf van minimaal vier jaar opgelegd krijgen. Het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd dit wetsvoorstel. In het wetsvoorstel staat bovendien dat lidstaten van de Europese Unie (EU) een nog hogere straf mogen opleggen dan de wettelijk vastgestelde vier jaar.

De invoering van het wetsvoorstel moet de regels rondom straffen voor dergelijke misdrijven in lidstaten van de Europese Unie rechttrekken. In sommige EU-lidstaten is marktmanipulatie bijvoorbeeld niet strafbaar. Ook kwamen financiële fraudeurs er voorheen goed vanaf met een geldboete of met lage gevangenisstraffen. Dit is straks dus verleden tijd. Daarnaast kunnen ook personen die bedrijfsgevoelige informatie openbaar maken een bezoekje brengen aan de gevangenis.

Vanaf 2016 van kracht

De nieuwe wetgeving moet vanaf 2016 voor de gehele Europese Unie van kracht worden. EU-landen hebben dus ongeveer twee jaar de tijd om deze wetgeving door te voeren. Het Europees Parlement wil met de invoering van deze nieuwe regelgeving ervoor zorgen dat er weer vertrouwen komt in het financiële marktstelsel. Ook moet het bijdragen aan het herstel van de markt.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over bovenstaand wetsvoorstel, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!