Beeldschermwerk veroorzaakt ook spanning

23 januari 2015 | Door redactie

Ook in de kantooromgeving kunnen werknemers klachten krijgen door verkeerde arbeidsomstandigheden. Het is dus zaak dat de werkplek aan alle arbo-eisen voldoet. Vergeet daarbij niet de werknemers goed te instrueren over hun werkhouding. Zij moeten zelf namelijk ook iets doen om klachten te voorkomen. Dat begint al bij goed ademhalen.

Kantoormedewerkers die een groot deel van de dag achter hun pc zitten, kunnen net zo goed klachten krijgen door de arbeidsomstandigheden. Verkeerd afgestelde stoelen en bureaus, hoge werkdruk, onvoldoende pauzeren en een slechte werkhouding kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Een groot deel van die klachten kunt u voorkomen, maar als werknemers hun gedrag niet aanpassen kunt u niet alle risico’s wegnemen. Zo blijkt een groot deel van de mensen die veel achter een computerscherm zitten, last te hebben van kortademigheid en duizeligheid. Verkeerd ademhalen kan de boosdoener zijn.

Adem inhouden door spanning

Werknemers die veel aan een beeldscherm werken, zitten vaak voorover gebogen. Daardoor kan de borstkas in de knel komen. Voor een goede ademhaling moet het bovenlijf gestrekt worden. En ondanks dat mensen zitten, spannen ze toch hun spieren aan. Bovendien veroorzaken schijnbaar onschuldige activiteiten ­– zoals het openen van e-mails – onbewust spanning. Er komt ineens veel informatie op iemand af en die reageert daarop door zijn adem in te houden of hoog en oppervlakkig te gaan ademen. Ademhalingsoefeningen helpen om bewuster en rustiger te ademen en kosten weinig tijd en moeite. Online vindt u diverse ademhalingstesten, waaronder deze van Sportrusten. Uw arbodienstverlener of bedrijfsfysiotherapeut kan u helpen aan de juiste oefeningen.