Blijven ademhalen achter de pc

2 februari 2015 | Door redactie

U weet inmiddels allang dat u niet de hele dag op uw stoel moet blijven zitten. Regelmatig van houding wisselen en elk half uur even gaan verzitten of bewegen, voorkomt klachten. Maar wist u ook dat verkeerd ademhalen tijdens computerwerk klachten kan veroorzaken?

Kantoormedewerkers die een groot deel van de dag achter hun pc zitten, kunnen net zo goed klachten krijgen door de arbeidsomstandigheden. Verkeerd afgestelde stoelen en bureaus, hoge werkdruk, onvoldoende pauzeren en een slechte werkhouding kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Een groot deel van die klachten kunt u voorkomen, maar daarvoor moet u wel uw gedrag aanpassen. Zo blijkt een groot deel van de mensen die veel achter een computerscherm zitten, last te hebben van kortademigheid en duizeligheid. Verkeerd ademhalen kan de boosdoener zijn.

Spieren ook tijdens zitten aangespannen

Werknemers die veel aan een beeldscherm werken, zitten vaak voorover gebogen. Daardoor kan de borstkas in de knel komen. Voor een goede ademhaling moet het bovenlijf gestrekt worden. En ondanks dat mensen zitten, spannen ze toch hun spieren aan. Bovendien veroorzaken schijnbaar onschuldige activiteiten ­– zoals het openen van e-mails – onbewust spanning. Er komt ineens veel informatie op u af en u reageert daarop door uw adem in te houden of hoog en oppervlakkig te gaan ademen. Ademhalingsoefeningen helpen om bewuster en rustiger te ademen en kosten weinig tijd en moeite. Online vindt u diverse ademhalingstesten, waaronder die van Sportrusten. Ook de arbodeskundige of bedrijfsfysiotherapeut kan u helpen aan de juiste oefeningen.