De risico’s van onderbelasting bij beeldschermwerk

30 september 2022 | Door redactie

Werknemers die langdurig zitten en beeldschermwerk doen, lopen net zo goed risico op gezondheidsschade door verkeerde belasting als collega’s die fysiek werk doen. Ze zijn zich er alleen niet van bewust, en werkgevers ook niet. Maatregelen moeten lichamelijke klachten voorkomen.

Wie de hele dag aan een beeldscherm werkt, kan wel degelijk lichamelijke klachten ontwikkelen. Als dat komt door een gebrek aan beweging, spreken we van onderbelasting. Dit komt vaak voor in combinatie met een verkeerde werkhouding. Werknemers die vaak en lang zitten, hebben meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Regelmatig bewegen kan dit voorkomen. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen schrijft voor om minstens vijf keer per week 30 minuten matig intensief te bewegen. Werknemers met een zittend beroep zouden meer moeten doen. De werkgever kan dit stimuleren met bijvoorbeeld bedrijfsfitness.

Klachten door repeterende handelingen

Werknemers die beeldschermwerk doen, lopen nog andere risico’s die samenhangen met het werk dat ze doen en moeten iets doen om klachten te voorkomen. Zij kunnen KANS ontwikkelen: Klachten aan Arm, Nek en Schouder. Vooral repeterende handelingen met de armen zijn de oorzaak van deze klachten. Maar ook hoge werkdruk, verkeerde inrichting en instellingen van de werkplek (tool) en de houding die werknemers aannemen tijdens het werk spelen hierbij een rol. Wie langdurig zit, belast zijn lichaam op een statische manier. Door werkdruk spannen werknemers onbewust hun spieren aan. Als ze daarmee repeterende handelingen verrichten, kunnen deze beschadigd raken.

Risico’s van verkeerd zitten

Een goede afstelling van de bureaustoel en de rest van de werkplek en het aannemen van een goede werkhouding kunnen lichamelijke klachten voorkomen. Dat kan de werkgever deels bereiken met goed meubilair en hulpmiddelen als een voetensteun, een ergonomische muis, een los toetsenbord bij gebruik van een laptop en een laptopstandaard. Ook voorlichting over de risico’s van lang en verkeerd zitten en instructie over een goede werkhouding dragen bij aan het voorkomen van verzuim door klachten als gevolg van onderbelasting

Bijlagen bij dit bericht

Tilhulpen
Infographic
De juiste zithouding op de werkplek
Tools | Stappenplannen