Hulpmiddelen voor bewust omgaan met fysieke belasting

25 april 2023 | Door redactie

Werkgevers en werknemers moeten samen zorgen voor een veilige werksituatie. De werkgever zorgt voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden, de werknemer moet hier bewust mee omgaan. Hulpmiddelen als apps kunnen werknemers helpen om tijdens het werk de veiligste keuze te maken.

Een veilige werkvloer valt of staat met veilig gedrag van werknemers. Al zijn de arbeidsomstandigheden tiptop in orde, als werknemers zich niet bewust zijn van de risico’s die ze lopen, is het lastig om deze te beperken. Vooral in beroepen waar werknemers te maken hebben met fysieke arbeidsbelasting zijn de risico’s van een beroepsziekte of een arbeidsongeval groot. Gebruik van gevaarlijke of zware gereedschappen en machines, werken in een ongunstige lichaamshouding en langdurig dezelfde handelingen verrichten, maar ook tillen, duwen en trekken zijn belangrijke risicofactoren. Met de BewustBelast-app van TNO krijgen werknemers inzicht in deze risico’s.  

Eigen werk veiliger maken

Door de app te gebruiken, komen werknemers te weten welke werkzaamheden welke risico’s met zich meebrengen. Dat begint met een zelf-evaluatie waarin ze kunnen aangeven welke problemen ze tegenkomen in het werk of de werkomstandigheden. Op basis van die keuzes krijgt de werknemer adviezen en actiepunten om zelf toe te passen en zo het eigen werk veiliger te maken. Het volledige actieplan in de app duurt zes weken. Het is het effectiefst als het programma tijdens een werkoverleg of teambespreking geïntroduceerd wordt en het hele team er op hetzelfde moment mee start. De introductie kan  bijvoorbeeld door de preventiemedewerker gedaan worden. Die kan dan ook contactpersoon zijn als werknemers gedurende het programma vragen hebben of tegen problemen aanlopen.

Fysieke belasting en lichamelijke klachten

Uit de laatste Factsheet Fysieke Belasting 2022 blijkt dat 38% van alle werknemers fysiek belastend werk doet en dat van alle werknemers met lichamelijke klachten meer dan de helft klachten heeft aan het bewegingsapparaat. Van alle verzuim dat werkgerelateerd is, wordt 20% veroorzaakt door fysieke belasting. Een preventieve aanpak kan helpen verzuim te voorkomen. Naast de BewustBelast-app ontwikkelde TNO ook de Duw en Trek Check (DUTCH) om de fysieke belasting te beoordelen bij het duwen of trekken van rollend materieel, zoals rolcontainers of karren. Ook zitten kan tot klachten leiden. Daarvoor is de checklist Beter Achter je Schermen (BAS). Daarmee kunnen werknemers individueel controleren of zij op een gezonde manier achter hun beeldscherm zitten.