Muisgebruik verminderen door sneltoetsen

6 maart 2015 | Door redactie

Gezond en zonder klachten werken aan de computer, gaat niet vanzelf. Werknemers moeten niet alleen letten op hun houding, maar ook het gebruik van de muis zien te beperken. Dat kan door vaker te werken met sneltoetsen, maar ook door hun pc slim in te richten.

Om RSI/KANS-klachten te voorkomen, zorgt u niet alleen voor goed ingerichte werkplekken, maar besteedt u ook aandacht aan de manier waarop werknemers hun pc gebruiken.  De juiste zithouding, regelmatig pauzeren en verstandig gebruik van de muis spelen daarbij een grote rol. Sneltoetsen helpen om het aantal muishandelingen te beperken. Daarnaast kunnen medewerkers de bestanden waar ze vaak mee werken op een handige plek neerzetten. dan hebben ze snel toegang en het scheelt bovendien een hoop zoekwerk.

Overzicht veelgebruikte sneltoetsen

Zo kunnen medewerkers bestanden die ze vaak gebruiken in de map Favorieten plaatsen. Dat scheelt weer een aantal muisklikken. De map met veelgebruikte documenten aan de Favorieten toevoegen, kan in de verkenner van Windows. Zoek de favorieten op en verricht de volgende handelingen:

  • Ga naar de map die u aan uw favorieten wilt toevoegen, bijvoorbeeld ‘BHV’ en open deze map
  • Plaats de muisaanwijzer bij de naam Favorieten
  • Druk op de rechtermuisknop en kies dan Huidige locatie aan Favorieten toevoegen
  • De volgende keer dat u verkenner opent, wordt de map ‘BHV’ getoond in uw favorieten.

U kunt medewerkers een overzicht van sneltoetsen per e-mail sturen, links naar sneltoetspagina’s op intranet zetten of speciale muismatten uitdelen met een overzicht van de veelgebruikte sneltoetsen.