Vergeet niet adem te halen achter uw bureau

4 februari 2015 | Door redactie

Beeldschermwerk moet gepaard gaan met een goede werkhouding en regelmatig pauzeren. Anders kunt u last krijgen van lichamelijke klachten. Minder bekend is dat u ook op de juiste manier moet ademhalen als u achter de pc zit. Doet u dat niet, dan merkt u dat meteen.

Omdat u veel tijd achter de computer doorbrengt, kunt u klachten krijgen. Verkeerd afgestelde stoelen en bureaus, hoge werkdruk, onvoldoende pauzeren en een slechte werkhouding kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. De meeste kunt u voorkomen, maar daarvoor moet u wel uw gedrag aanpassen. Zo blijkt een groot deel van de mensen die veel achter een computerscherm zitten, last te hebben van kortademigheid en duizeligheid. Verkeerd ademhalen kan de boosdoener zijn.

Gebogen achter het beeldscherm zitten

Werknemers die veel aan een computer werken, zitten vaak voorover gebogen. Daardoor kan de borstkas in de knel komen. Voor een goede ademhaling moet het bovenlijf gestrekt worden. En ondanks dat mensen zitten, spannen ze toch hun spieren aan. Bovendien veroorzaken schijnbaar onschuldige activiteiten ­– zoals het openen van e-mails – onbewust spanning. Er komt ineens veel informatie op u af en u reageert daarop door uw adem in te houden of hoog en oppervlakkig te gaan ademen. Ademhalingsoefeningen helpen om rustiger te ademen en kosten weinig tijd en moeite. Online vindt u diverse ademhalingstesten, waaronder die van Sportrusten. Ook de arbodeskundige of bedrijfsfysiotherapeut kan u helpen aan de juiste oefeningen.