Wandel Tijdens Je Werkdag: hoofd en lijf in beweging

5 april 2022 | Door redactie

De coronacrisis heeft zelfs de meest verstokte bankzitters aan het wandelen gekregen. Dat moet vooral zo blijven, want langdurig zitten is ongezond. Op 7 april 2022 is het Wandel Tijdens Je Werkdag en worden werknemers opgeroepen te wandelen tijdens hun (thuis)werkdag.

Op de Wandel Tijdens Je Werkdag op 7 april 2022, roept Wandelnet heel werkend Nederland op het zitten achter de laptop te onderbreken om te gaan wandelen. Of het nu is op een thuiswerkdag, een werkdag op kantoor of een flexwerkplek op locatie, langdurig zitten is slecht voor de gezondheid en voor de productiviteit. Door het werk te onderbreken voor een wandeling van 20 minuten, zijn werknemers niet alleen even weg van de werkplek, maar activeren ze meteen ook hun lichaam en hun brein. Na deze fysieke onderbreking zijn werknemers geconcentreerder, energieker en creatiever. Prima dus om daarna een moeilijke taak op te pakken of te gaan brainstormen.

Bewegen op het werk in preventiebeleid

Nederlanders brengen rond de negen uur per dag zittend door. Langdurig zitten vergroot de kans op onder meer diabetes type 2, bepaalde vormen van kanker, rugklachten en psychische klachten. Het loont om bewegen op het werk in het beleid voor preventie op te nemen. Maatregelen op de werkplek dragen bij aan meer beweging, zo becijferde Werken in Beweging:

  • Werknemers die een zit-stabureau goed gebruiken, zitten bijna anderhalf tot ruim twee uur minder.
  • Een werkplek met een loopband vermindert de zittijd op het werk met gemiddeld 29 minuten, mits er begeleiding bij is.
  • Aandacht voor minder zitten in de vorm van advies en begeleiding, zorgen ervoor dat de zittijd op het werk gemiddeld 28 minuten lager is.

Wandelend lunchen en vergaderen

Organisator Wandelnet.nl rolt de Wandel Tijdens je Werkdag ook uit op sociale media. Met de hashtag #wandeltijdensjewerk kunnen werknemers hun ervaringen delen of collega’s en collega-bedrijven oproepen mee te doen aan deze dag. Acties van deelnemende organisaties worden daarnaast gedeeld op de website wandelnet.nl. Daar zijn ook tips te vinden voor wandelactiviteiten die tijdens het werk kunnen plaatsvinden: denk aan wandelend lunchen en vergaderen. Welke overlegvormen hiervoor geschikt zijn en andere tips om op de werkplek te bewegen, zijn te vinden op de website van werkeninbeweging.nl.  

Bijlagen bij dit bericht